Kan man dra allt socker över en kam?

Socker är ett samlingsnamn för ett enormt mängd organiska ämnen (så kallade sockerarter) utav varianten kolhydrat.

Socker är sött samt energirikt och består det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal samt i mindre detaljerade innehållsförteckningar nyttjas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som bägge är trivialnamn för sackaros.

Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs typ vanligt socker som bit- alternativt strösocker.

Det finns många olika sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- alternativt betsocker) och stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker eller kolhydrater för att det skall vara nyttigt för kroppsfunktionerna.

Samt ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis dricka som Coca Cola är inte nyttigt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar samt att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som motsvarande antal apelsinjuice.

Skillnaden är emellertid att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket du knappast hittar i en CocaCola ask.

Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Kostfibrer

Polydextrose är vattenlösliga kostfibrer som nyttjas i födoämnen.

Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ca 75% traskar rakt igenom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera olika livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med flera olika nickname

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar bara ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol samt tas ej opp alls av kroppen.

Noll kalorier och Inget i GI (glykemiskt Index).

Liknar samt innehar samma granulering som strösocker.

Är naturligt i päron, meloner och svamp med flera.

Sucralose flytande


Sukralose finns här

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är gjort av socker.

Till skillnad från socker så kan anatomin inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier och inga kolhydrater med övriga ord.

Det nya sötningsmedlet, tillverkat utav socker men helt sockerfritt.

Smakar som socker. Mer Info Här.

Finns som sacketter, totalt kolhydratfria, ger blott sötman och är perfekt till fika, the samt dylik.

Sacketter skänker blott sötman.

Vill man också har “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så är det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits minska i mindre beståndsdelar, allmänt med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer utav glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös materia.

Maltodextrin används framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel.

Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp fort i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som nyttjas istället för socker i de större lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i klar livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.

Aspartam skänker ingen kariespåverkan och ingenting blodsocker- alternativt insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak nyttjas aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från vissa övriga sötningsmedel, ej någon laxerande effekt vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel jorden över, varav ca. 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bl. a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, godis, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten om risker

Substansen är en utav världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.