Är allt socker likvärdigt?

Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.

Socker är sött samt energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar används termen socker vanligtvis om raffinerad sackaros.

Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns många olika sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker eller kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte hälsosamt. bantning vid graviditet

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Men Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika stora mängder socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice innehåller vitaminer och mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på en del skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ca 9% är sockerarter, resterande är fibrer.

Ca 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera olika livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många olika namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men har enbart ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.

Inga kalorier och noll GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och innehar likadan granulering som strösocker.

Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med mera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullkomligt sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, helt kolhydratfria, ger blott sötman och är utomordentlig till kaffe, te och liknande.

Sacketter ger endast sötman.

Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med hjälp av syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en oerhört lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp hastigt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, inte en laxerande effekt vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är adderat i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.

Substansen tillämpas som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten gällande risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.