Saigonkanel och dess effekter på träning

Saigonkanel?

Saigonkanel är en sorts kanel som växer i Vietnam. Denna kanel, som ärvt sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt ganska långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan närmare bestämt i höglandet i Vietnams centrala delar.

Vad skiljer Saigonkanel från annan kanel?

Kanel är inte så okomplicerat som man antar, det finns många skilda arter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi nyttjar för dagligt bruk. Ceylonkanel äger mildare smak och mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är vad vi kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel finner i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, samt ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är än mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innehåller 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så utomordentliga effekter på vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest kända egenskaper – och Saigonkanel åstadkommer detta mest av samtliga kanelsorter. Personer med diabetes gynnas av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att utveckla diabetes har man allt att vinna på att lägga till denna krydda i sin dagliga kost.

Vad kanelen gör är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som gör att vi lagrar fett istället för att bränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och det beror just på att träning ökar insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga upp musklerna så vill man ju gärna att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade personer som sprutar i sig insulin just för att främja sin muskeltillväxt. På lång sikt är detta förödande för hälsan, men på kort sikt kan det skänka mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel ökar fettförbränningen, som tidigare nämnts, men samtidigt stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa drar fördelar ur många perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge sagts inte vara förenliga, men vad gäller kanel verkar det faktiskt fungera exakt så. Ibland är de enklaste lösningarna de ultimata!

Var finner man Saigonkanel?

I vanliga butiker finner man sällan Saigonkanel, än i alla fall. Denna superkanel förväntas explodera i efterfrågan så fort människor inser vilken kapacitet den har för så många olika grupper av människor.

Idag kan man införskaffa Saigonkanel online, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl hittat en pålitlig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.