Vietnamesisk kanel

Kanel i både salt och sött

De allra flesta kan skriva under på att kanel är makalöst gott. Kanel är en krydda som återfinns i uppemot alla kök världen över, vissa kök använder kanelen mest till sötsaker medan andra använder den omfångsrika kryddan i matlagning. Vi i Sverige älskar våra kanelbullar och vid Medelhavet gör man fantastiska köttgrytor med kanelsmak.

Den som intresserar sig för sina råvarors börd och lägger en aning kraft på att hitta fräscha råvaror av generellt hög kvalitet vet att kanel varierar en hel del beroende på var samt hur man köper den. “Vanlig kanel” från stormarknader tillhör sällan kategorin “fin kanel”, men en styrka är förstås att den är förhållandevis billig.

Populärt på marknaden nu är vietnamesisk kanel. Den vietnamesiska kanelen slår den vanliga kanelen gällande samtliga punkter, plus att man behöver mycket mindre dos av vietnamesisk kanel än vad som behövs av “vanlig kanel”. Den allra finaste kanelen är vietnamesisk kanel som man själv mal i en kryddkvarn – den som gillar kanel kommer aldrig att klara av att återgå till dagligvaruhandelns i jämförelse aromlösa kanel. Vietnamesisk kanel är starkare, mörkare, luktar och smakar mycket mer – i mindre dos än “vanlig kanel”, och den kan användas på alla traditionella vis så länge man håller koll på att man inte doserar för mycket.

Kanelens hälsofördelar

Kanel är gott, visst, men det är även fantastiskt nyttigt! Vad inte alla vet är de oändliga hälsofördelarna som kanel bidrar till – och i samma omfattning som vietnamesisk kanel ger godare samt starkare smak och doft, ger den också tydligare fördelar åt hälsan. Den verksamma faktorn i kanel heter kanelaldehyd och procentandelen av den är mycket högre i vietnamesisk kanel ifall man jämför med vanlig kanel.

Vietnamesisk kanel är perfekt till den som vill balansera sitt blodsocker, är man i riskzonen för diabetes rekommenderar till och med läkare att inkludera lite kanel i den dagliga kosten med tanke på att den tar udden av blodsockertoppar och -dalar.

För människor som vill gå ner i vikt är kanel också effektivt därför att kanelaldehyden ökar förbränningen och gör att kroppen väljer lagret fett framför muskler som bränsle. Även här är vietnamesiskt kanel betydligt starkare och mer kraftfull än ordinär kanel.

Vietnamesisk kanel samt ketos

Allt fler väljer att övergå till ketogena dieter, dvs drastiskt dra ner på, alternativt totalt utesluta, kolhydrater i kosten. Detta gör man för att må bättre, komma i form och hamna i det stabila, fettförbrännande tillståndet ketos. En hel del personer på lågkolhydratdieter upplever dock ändå att de får problem att hamna i balanserad ketos och en tankegång går ut på att kroppen har nedsatt insulingkänslighet över årens lopp – inte nödvändigtvis till den nivå att man dragit på sig diabetes, men ändå tillräckligt, på en vanlig kolhydratsbaserad diet. Äter man vietnamesisk kanel tillsammans med sin vanliga lågkolhydratdiet så verkar det som att kroppen lättare hamnar i ketos och därutöver lättare står sig kvar i ketos. Ett hett tips för alla som kämpar med sin ketosbalans!

Var handlar man vietnamesisk kanel?

Vietnamesisk kanel är ännu ovanligt i Sverige, men söker man online finner man en del återförsäljare. Vad man inte känner till när man köper på nätet är hur kvaliteten är, men nu kan man inom kort få tag på enastående förnäm vietnameisk kanel genom Gert Strand AB. Håll utkik på www.allt-fraktfritt.com om du är intresserad av kvalitativ, prisvärd vietnamesisk kanel.