Vietnamesisk kanel minskar kroppsfettet och ökar muskelmassan

Viktminskning och muskeltillväxt gynnas av Saigonkanel

Vad mer än Saigonkanel kan stimulera både tillväxt och förbränning? I regel går dessa två inte hand i hand, men den vietnamesiska kanelens säregna egenskaper gör det möjligt. Den som önskar bli av med överskottsfett, men samtidigt främja muskeltillväxt kan dra rejäla fördelar genom ett dagligt intag av upp mot fyra gram Saigonkanel.

Saigonkanel och viktminskning

Vad Saigonkanelen gör för viktminskningen är att den ökar insulinkänsligheten vilket får kroppen att slappna av i sin insulinutsöndring. Detta leder i sin tur till att cellerna absorberar glukosen i blodet långsammare – med andra ord så får man mer tid på sig att förbränna energin på ett balanserat sätt innan den lagras i fettcellerna.

Ifall man å andra sidan tränar mycket så vill man ju att energin ska absorberas hastigt, och här får kanelen en annan funktion – den öppnar då upp cellerna för upptagning av glukosen och musklerna växer – processen påminner om insulinets roll, som ju är satt på semestermode av samma kanel.

Skilda typer av kanel

Det finns tre huvudtyper av kanel:

• Ceylonkanel

Denna kanel kallas ofta för äkta kanel, den har ljusare kulör och mildare smak än Kassiakanel, dessutom är den sprödare och därmed lättare att förändra till pulverform. Ceylonkanel växer vilt i Asien och odlas i Afrika och Sydamerika. Kumarinhalten är lägre i Ceylonkanel, men det är även halten av kanelaldehyd som är det verksamma ämnet med alla hälsofrämjande egenskaper.

• Kassiakanel

Kassiakanelen växer vilt i sydöstra Kina, på Java och Sumatra och kryddan som är så allmän i våra kök utvinns från trädets bark. Kassiakanel har starkare smak än Ceylonkanelen.

• Malabarkanel

Denna kanelsort, som kommeer från kustområdet i Indien med samma namn, är inte särskilt frekvent förekommande på marknaden.

Saigonkanel är nära besläktad med Kassiakanel, dvs en kanelaldehydladdad, smak- och färsgstark kanel som trumfar den vanliga Kassiakanelens egenskaper tämligen rejält. I essentiella oljor av Saigonkanel återfinns en 25 %-ig halt av kanelaldehyd. Det gör denna kanelsort till den dyraste på marknaden, men likaså den klart ultimata kvalitetsmässigt.

Vill man satsa på att bättra formen med kanel så får man helt klart bäst utfall med hjälp av vietnamesisk kanel.

Saigonkanel

Kärt barn har många namn och det gäller också för denna kanelsort som har sitt ursprung i Vietnams högland. Ofta kallas vietnamesisk kanel för Saigonkanel, troligen därför att det är ett kortare, enklare namn att lägga på minnet och använda sig av i såväl tal- som skriftspråk, men sanningen är att denna fantastiska krydda faktiskt växer i centrala Vietnamn, ganska långt från den sydliga staden Saigon. I sitt hemland är Saigonkanelen en obligatorisk komponent i nudelsoppan Pho.

Kanel är smakligt i mycket!

Den som vill introducera ett dagligt standardintag av Saigonkanel måhända undrar hur kanelen äts bäst. Det finns mängder av maträtter vari kanelsmak passar, t ex vanlig köttfärssås, köttbullar, olika köttgrytor och i soppor. Att kanel är smakligt till desserter vet vi oerhört väl – säg kanelbullar och alla fattar! På gröten, i yoghurten och även i glass är det riktigt gott med kanel. Man ska heller inte undervärdera kanelsmaken i drycker såsom kaffe och te och om man tränar kan det vara angenämt med lite Saigonkanel i proteinshaken, prova och se!