Vietnamesisk kanel för viktminskning samt muskeluppbyggnad

Sänk blodsockret med Vietnamesisk kanel

Att kanel är blodsockerbalanserande har länge varit känt. Kanelen tar udden av de höga topparna och djupa dalarna som blodsockret kan slunga sig mellan när man intagit för stora mängder socker (kolhydrater). Målet är att ha ett så jämnt blodsocker som möjligt för att fresta så lite gällande kroppens funktioner som möjligt.

Nyckeln till balanserade blodsockernivåer ligger i insulinets tillstånd. Har man låg insulinutsöndring så absorberas glukoset långsammare av cellerna och bidrar till energi åt kroppen under en längre period. När insulindistributionen sker i långsamt mak får energin även chans att förbrännas i blodet innan den lagras i fettcellerna. Samtidigt som låg och stabil insulinutsönding är något bra som tyder på hög insulinkänslighet så är å andra sidan ingen insulinutsöndring en livsfarligt tillstånd.

År 2004 publicerades en undersökning i Journal of Agricultural and Food Chemistry där vetenskapsmän upptäckte att kanelextrakt kunde förfina sockermetabolismen upp åt 20 gånger genom att förbättra fettcellernas insulinkänslighet. Denna upptäckt visar att kanel är en oerhörd tillgång för att bränna kroppsfett.

Ökad muskelmassa med Saigonkanel

I bodybuildingsammanhang har insulindoping länge varit ett stort problem. Insulin är ett anabolt hormon som för energi till kroppens celler – vilket i huvudsak blir muskelcellerna om man aktiverar dem, och fettcellena om man sitter stilla.

På liknande vis som att ett överflöd av insulin stimulerar muskeltillväxt via att pressa energin i muskelvävnaden, ger ett extraintag av kanel omedelbar upptagning av energi i musklerna, men i frånvaro av de farliga bieffekter som kommer av ett överdivet insulinintag. Den verksamma agenten i kanel – kanelaldehyd – har alltså flertal likheter med det kraftfulla och naturligt anabola (tillväxtstimulerande) hormonet insulin, samtidigt som det verkar för att hämma utsöndringen av insulinet.

För mycket kanelkonsumtion är skadligt

Det finns inte så mycket att ifrågasätta när det handlar om kanel och dess positiva hälsoeffekter gällande människokroppen, mer än att för mycket konsumtion på sikt kan vara skadligt för levern. Det är karuminet i kanelen som är toxiskt och vid tillfälliga omåttliga konsumtioner kan man drabbas av lätt huvudvärk. Kumarin finns, förutom i kanel, även i flera gräs- och klöverarter.

Det ska oerhört mycket till för att man ska komma upp i skadliga mängder kumarin via intag av kanel. En lagom dos för att få de positiva egenskaperna av Saigonkanel, utan att drabbas av huvudvärk eller leverskador, ligger på omkring fyra gram, men har man stor kroppsvolym så kan man eventuellt öka något. Man får dock främjad ketos med så lite som ett gram per dag, så det kan vara bra att testa sig fram till en måttlig dos.

Var handlar man vietnamesisk kanel?

Det latinska namnet för vietnamesisk kanel är Cinnamimum Loureiroi och på marknaden är kanelen känd både som Saigonkanel och vietnamesisk kanel, vilket kan vara bra att känna till för att kringgå förvirring.

Den vietnamesiska kanelen är i regel dyrare än ordinär Ceylonkanel, men de extra kronorna är väl investerade då hälsoeffekterna från Saigonkanel är så avsevärt större än de är från vanlig Ceylonkanel. Det är möjligt att beställa Saigonkanel på webben.