LCHF och liknande kolhydratreducerade dieter

Low Carb High Fat – LCHF

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets anhängare när man pratar om LCHF som ett sätt att gå ner i vikt. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir En aning kolhydrater samt mycket fett. Igenom att drastiskt avvika ner på intaget av kolhydrater så måste kroppen att skapa ketoner för att främst leverera hjärna med energi, dessa skapas av fettceller. Efter några dagar på LCHF hamnar man i ett fettförbränningsläge som heter ketos, vilket innebär att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i motsats till innan då det var glukos (druvsocker).

När man äter i enlighet med LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett samt gör dieten till en livsstil som man är tänkt att följa för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter eller markant drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fettvävnad så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av folk som tränar samt vill bygga muskler, eller de som vill bli av med underhudsfettet. LCHP går bra att köra under en speciell tid, men kroppen behöver fettvävnad för att använda som bränsle och en massa andra saker, så man skall inte gå på LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan och innehåller fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall nämligen äta mycket protein, men måttligt med fett och kolhydrater. I första stadiet, som kallas attack, skall man bara förtära fettfritt äggviteämne. mat som fiskrätter, nötkött, kyckling samt ägg går bra (emellertid blott en äggula per dag!), medans det mesta övrigt försvinner. Strikt är det, men inledningen varar blott i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan läkare som blivit burgen på att dela med sig av sina tankar rörande viktnedgång. Även här är det just kolhydraterna som synes som den största boven samt absolut som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft jätte genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ännu en version av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet just nu. Här ligger skärpan på att man äter ungefär så som våra förfäder under stenåldern till, dvs mycket kött och vegetabilier, lite frukt, nötter och bär men inget av fralla, potatis, makaroner osv, och inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som genomförbart, utan tillsatser. Många menar att detta är den mest hälsosamma dieten man kan använda sig av, medans andra anser att den inte är lika verkningsfull för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF alternativt Dukan.

Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!

Gemensamt för alla dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi vanligt sett är bruk vid. I början kan man ha ont av omställningsbesvär såsom trötthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig inom kort vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) och blir snart piggare och starkare än innan. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av sockersjuka kan man tarva minimera sitt insulin, somliga avgår t o m totalt att ta insulin.

Den som anser det är trist att bara dricka vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater samt kalorier. Man kan också testa kaffearomerna och gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer hem i brevlådan.

Den som inte vill avstå från alkohol kan blanda Pernod samt Ouzo (som innehåller en mängd socker) med Prestige essenser samt Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Tom. en god grogg går att blanda med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + kolsyrat vatten. Mycket godare än de äckliga Zero läsken man köper färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så äcklig – spriten förstärker dessutom den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset däremot sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker och smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Sprit är ett nöje och en njutning så inte alla kan eller vill avstå det för att gå ned i kroppsmassa. Man ska då kunna följande: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning omöjlig), fettförbränning och spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker alkohol går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen och det skall förbrännas bort totalt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (två cl per timme). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit öl så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det matchar) samt starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man ska njuta av alkohol utan att inmundiga för mycket kolhydrater.

Rödviner är nära nog alltid torra. Vit rödtjut från Alcase är nära nog alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget rödtjut kan man svälla det total-torrt. Bra att kunna om man är sugen på vin.