Hitta formen med LCHF

Gå ner i vikt utan att vara omätt

Att gå omätt är vidrigt samt går totalt emot vår natur. Instinktivt vill vi äta när vi känner aptit samt att trycka dän hungerskänslor är enormt svårt samt plågsamt. Alltemellanåt klarar man det ett tag, men i de flesta fall trillar man ganska snart och då har hungern blivit en sådan besatthet att man äter mer än man skulle hava gjort om man åt när man började beröra sig sylten. De allra flesta dieter som finns för att hjälpa människor att gå ner i vikt kräver att man klarar av att gå hungrig, att man lyckas motstå sina instinktiva behov ideligen. Det finns människor som klarar detta, men de är dessvärre få.

Det finns dock dieter som låter en förtära tills man är helt mätt, dessa brukar utesluta kolhydrater samt fokusera på protein samt fett, alternativt bara protein. Denna typ av dieter har varit i ropet nu i flertal år och får fler och fler utövare. Ett litet antal av de där heter LCHF, LCHP/Dukan samt Atkins.

Bli av med sötsug

När man utesluter alternativt drastiskt drar ned på kolhydrater så händer en mängd förändringar i kroppen. För det första måste kroppen finna ett alternativt bränsle till den glukos som via kolhydrater annars står för energin. Vad som händer är att kroppen istället själv måste alstra ketoner, vilka tas från lagrade fettceller. Fettförbränningen ökar därmed markant under en ketogen diet, som det heta.

När kroppen befinner sig i ketos händer en folksamling sköna don för den som vill gå ner i kroppsmassa. Hungerskänslor minskar och sötsug går bort efter ett tag helt och hållet. Dessutom blir fettförbränningen högre så även om man äter en fullkomlig del så bränner man dän det snabbt.

Träning samt LCHF

LCHF samt andra kolhydratreducerade dieter brukar kunna kritiseras ganska ofta. Ett populärt argument är att hjärnan avgår fungera och att man inte kan prestera bra vid träning. Fullständig i början, när man precis har lagt om sin diet från kolhydratspackad till kolhydratssnål, så kan man drabbas av både seghet i skallen samt muskelsvaghet.

Man kan känna sig less och få huvudvärk samt till och med bliva deppig. Allt detta är emellertid kortvarig. Avhängig på hurdan djup fallen man var i kolhydratsträsket när man påbörjade LCHF-dieten kan tiden för dessa omställningsbesvär variera, det kan ta allt från ett litet antal dagar till flertal veckor men när omställningen väl är klar upplever man nya höjder av energi, energi och klarhet.

Två grupper i LCHF

Det finns två tydliga grenar inom LCHF; de som tillåter vad som helst i kosten så länge det inte innehåller ett litet antal kolhydrater; och de som förespråkar ren mat utan sötningsmedel, glutamat och smakessenser. Den första gruppen experimenterar med godis sötade med aspartam, stevia alternativt Sucralose (klart bäst, det endaste som smakar som socker) och smaksatta med vaniljessens, kakao eller aromer från t ex Aromhuset.

Aromhuset är ett varumärke som saluför bordsvattenaromer i över 20 smaker, 4 kaffearomer samt 5 vispgräddearomer. Dessa kan användas till allt från bubbelvatten till grädde, yoghurt, fika och andra varma och kalla drycker. De innehåller noll kolhydrater och inget kalorier men mycket av aptitlig smak som man inte behöver fattas. De som sållar sig till den andra gruppen LCHF:are menar att LCHF är en hälsans diet samt att själva grundidén med den förstörs om man innefattar en massa artificiella ämnen.