Att vara nybörjare med LCHF

LCHF – Low Carb Hight Fat – vad är det?

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär En aning kolhydrater och mycket fett. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ner i vikt. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han upptäckte att när människor minskade ned på socker, öl, bakverk samt potatis så tappade de i kroppsmassa ganska snabbt.

LCHF-dieten enligt Bantings bok glömdes dän under centrum av 1900-talet samt man började fokusera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket oxå funkar i teorin, men människor gick hungriga samt föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av massor av goda livsmedel som är rika på protein och – framför allt – fett. Det är ovant för människor som försökt gå ner i kroppsmassa fordom att plötsligt tvingas lägga till en massa fett i sin mat, fettet som man tidigare trott var den vackra figurens värsta fiende!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig trygg med vetskapen om att fett ständigt delas ut i stora mängder, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget skall vara på ca samma grad som man fordom också fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra distribution ser ut ca såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta gäller nämligen för normal LCHF, varken superstrikt alternativt en aning mer generös. Vilken grad man själv mår bra av att ligga på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ner i vikt är det bra att äta så lite kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången samt fettförbränningen.

Äta gott med LCHF

I begynnelsen kan det kännas tufft att avsäga sig livsmedel som fordom fyllt ens måltider, som pasta, ris, fralla, juice, rotfrukter – samt godis självklart. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Samt hurdan ordnar man nu fredagsmys? Samt vad kan man inmundiga i själva verket?

I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så enkel som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake och ett litet antal rutor mörk choklad då och då. Den som absolut undersöker möjligheterna i LCHF behöver inte sakna någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det innefattar dryck så är bubbelvatten både bra och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- och kalorifria smakgivare till kolsyrat mineralvatten – oavsett man handlat det från affär alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets urval finns oxå kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att krydda tjock yoghurt och vipsad grädde med samt tillsammans med en alternativt ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, totalt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.