Gå ner i vikt med 5:2-metoden

Men vad är det jag är på väg att kasta mig in i? Vad är egentligen 5:2-dieten och vad är det som medför att den faktiskt funkar? Hur mycket av min tid kommer detta att ta?

Fungerar det med fastedagar när man har ett arbete att gå till? Frågorna är många när man ska göra en markant förändring i sitt liv, men när det kommer till 5:2-dieten är svaren sannerligen enkla.

5:2-dieten är en variant av det som brukar kallas periodisk fasta. Den periodiska fastan är en fasta som inte pågår för jämnan, utan under kortare begränsade perioder. 5:2-dieten har fått sitt namn efter receptet som är dietens stomme: ät fem dagar, fasta två.

Flexibiliteten i 5:2-dieten är en styrka. Du väljer själv vilka två av veckans dagar som bör vara fastedagar, vilket förmodligen är nyckeln till både dess effektivitet och popularitet.

De två dagarna behöver inte heller vara samma var vecka, ifall ditt schema är ojämnt går det lätt att anpassa dieten efter kalendern. Det enda du ska tänka på är att de två dagarna ogärna ska ligga bredvid varandra, det blir för mycket för kroppen och poängen med perioditeten går förlorad.

Under dina två fastedagar är det absolut inte svält som gäller. Du kan till och med vara mätt. Det vi kallar “fasta” är i själva verket en begränsning i hur många kalorier du får inta per dag. Man räknar med att ett “vanligt” kaloriintag för en vuxen individ ligger mellan 2000 och 2500 kalorier per dag, helt beroende på kön, längd samt kroppsvikt. Under en fastedag i enlighet med 5:2 får du inte äta mer än 600 kalorier.

Det kan låta lite, men tänk på att ju mer kalorisnål mat du väljer under din fastedag desto mer kan du äta. Du behöver inte gå omätt så länge du väljer rätt råvaror och sprider ut dina matintag regelbundet över dagens timmar. Poängen med att dra ner på kalorierna är att kroppen ska lämna det metaboliska stadiet “uppbyggnad” den är i när kalorierna räcker till det och istället ställa om sig till “reparation”.

Inled din 5:2 med att leta upp recept som influerar dig så att du har en skara att välja bland när du ska lägga upp ditt fasteschema. Det bör kännas lustfyllt att äta även när du går på diet. Det blir även lättare att hålla dieten när dina kollegor tittar avundsjukt på din fräscha matlåda och frågar efter recepten.